Kıyafetlerden Çamur Lekeleri Nasıl Çıkar?

camur-lekesi

Kıyafetlere çamur bulaşması sorunu bahçe ile uğraşan, çocuk sahibi olan veya yağmurlu mevsim şartlarının hakim olduğu bölgelerde yaşayan kişilerin en çok yakındıkları durumlar arasında yer almaktadır. Bu sorundan şikayetçi olan kişiler “Kıyafetlerden çamur lekeleri nasıl çıkar?” sorusunun yanıtını aramaktadır.

Kurumuş Çamur Lekesi Çıkar mı?

Özellikle beyazlarda çamur lekesi oldukça can sıkmaktadır fakat kıyafetlerden kurumuş çamur lekesi çıkarma işlemi sandığınız kadar zor değildir. Doğru yöntemleri kullanarak çamaşırınızdan kurumuş çamur lekesini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Kurumuş çamur lekesini giysilerden çıkarmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalara dikkat edilmeden yapılan temizlik sonrasında giysiler yıpranabilmekte ve görüntüsü bozulabilmektedir.

Kıyafetlerden Çamur Lekesini Çıkarma Yöntemleri

Kıyafetlerden çamur lekesini çıkarmak için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. İnatçı kirler arasında görülen çamuru giysilerden arındırabilmek için bu yöntemler kullanılabilmektedir. Gelin hep birlikte kıyafetlerden çamur lekesini çıkarma yöntemlerini inceleyelim.

  • Deterjan ile çamur lekesini çıkarma yöntemi

Kirli kıyafetlerin bir an önce su ve deterjanla yıkanması gerektiğini düşünülmektedir. Ancak çamur lekeleri suda çözünmediğinden öncelikle su ve deterjan içermeyen bir işlem gerekmektedir. Kir ve kumu çıkarmak için öncelikle çamurun kurumasını bekleyin.

Çamur bulaşan giysileri verandada veya bahçede kurumaya bırakabilirsiniz. Bu noktada hafifçe vurarak veya bir fırça kullanarak mümkün olduğu kadar çok çamuru temizleyin. Çamuru temizlemek isterken kumaşa zarar vermemek için yıkama fırçası veya eski bir diş fırçası kullanabilirsiniz.

Giysilerden mümkün olduğu kadar çamuru fırçalayarak temizledikten sonra yapacağınız bir sonraki adım ıslatmadır. Fırçayla bile çıkarılamayan çamur lekeleri, liflerin derinliklerinde ve sebumla kaplanmış olabilmektedir. Bu lekeyi çıkarmak için ılık su (yaklaşık 40°C) ve bir deterjan solüsyonu kullanmalısınız.

Evinizde çamaşır için kullandığınız deterjan veya içinde eritilmiş katı çamaşır sabunu ile ılık suda en az 30 dakika bekletin, böylece deterjan liflerin derinliklerine nüfuz edecektir. Otuz dakika bekledikten sonra lekeyi çamaşırınızdan ovarak çıkarabilirsiniz.

  • Katı sabunla ovma yöntemi

Islatıp yıkadıktan sonra bile çamur hala çamaşırınızda kalmışsa liflere zarar vermemek için nazikçe ovalayabilirsiniz. Bu sırada katı sabun ile ovmak etkili olacaktır. Sabunla ovup 15 dakika veya daha uzun süre bırakırsanız kir daha kolay çıkacaktır.

Ovalamayı bitirdikten sonra hızlıca durulayın ve ardından her zamanki gibi çamaşır makinesinde yıkayın.Çamaşır makinesinden çıkardığınızda çamur lekesinin geçmiş olduğunu göreceksiniz.

Giysilerinizdeki çamur lekelerinden kurtulamıyorsanız, bunları çıkarmak için karbonatda kullanabilirsiniz. Karbonat ile yıkamanın iki ana yöntemi vardır.

  • Sıvı deterjan ve karbonat karışımı yöntemi

İlk olarak, sıvı deterjan ve karbonatı karıştırın. Oranı 1:1'dir. Miktarı önemli ölçüyü değiştirmemeye dikkat edin. Ayrıca, deterjan kapağını kullanırsanız, miktarda hata yapmanız azalır. Bu nedenle ne kadar koyacağınızdan emin değilseniz, karıştırmak için kapağı kullanabilirsiniz.Karışımlı sıvı ile çamur lekelerini ıslatın. Sıvı deterjan ve karbonatı iyice karıştırın, kurumuş çamur lekesinin üzerine sürün ve yaklaşık 10 dakika bekletin. Bu sırada hafifçe ovmak kirin çıkmasını kolaylaştıracaktır.

Karbonat nispeten güvenli bir bileşendir. Bu nedenle çıplak elle dokunsanız dahi herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz çok azdır. Bu konuda endişeleriniz varsa, işlem öncesinde eldiven giymelisiniz.

Çamurlu kumaşı iyice ıslattıktan sonra çamaşır makinesine atın ve her zamanki gibi yıkayın. Karbonat sadece çamuru yok etmekle kalmaz, aynı zamanda kokuları giderici etkiye de sahiptir.Bu nedenle karbonat, ter kokusunun söz konusu olduğu yaz aylarında bile faydalıdır ve hoş olmayan kokuları önlemek için çamaşır yıkarken kullanılabilir.

Beyazlarda Çamur Lekesi

Genel olarak, lekelere ne kadar hızlı müdahale ederseniz, onları giysilerden çıkarma ihtimaliniz daha fazla olur. Her leke farklı şekilde çıkarılsa da, beyazlarda çamur lekesini çıkarmak için kullanılabilecek ikiana yöntem bulunmaktadır.

Sirke: İnatçı lekelerle sirke özü ile savaşabilirsiniz. Kurumuş lekenin üzerine biraz saf sirke esansı dökün ve asidin etkisini göstermesine izin verin. Gevşemiş kir daha sonra temiz bir bezle dikkatlice çıkarılabilir. Gerekirse, giysiyi güzel kokması için daha sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Alternatif olarak, kıyafetleri sirkeli suda ıslatabilirsiniz. Bunu yapmak için, bir kase ılık suya birkaç damla sirke özü ekleyin. Giysileri birkaç saat bekletin ve ardından iyice yıkayın. Bu, çamur lekelerinin etkili bir şekilde çıkarılmasını sağlar.

Kabartma tozu: Kabartma tozu özellikle çamur ve yağ lekeleri gibi lekeler için yararlıdır. Kabartma tozunu doğrudan leke olan alana dökün ve yaklaşık 30 dakika bekletin. Ya da kabartma tozu ve suyu macun kıvamına getirerek lekenin üzerine sürebilirsiniz.

Etiketler: kıyafetlerden çamur lekesi çıkarma
Aralık 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı