Günlük hayatın bir parçası olan ve özellikle güne başlangıçlarda enerji veren kahveler, bazı durumlarda kişiyi çileden çıkarabilmektedir. Özellikle kıyafetlerin üzerine döküldüğünde inatçı leke kategorisine giren kahve, çeşitli yöntemlerle kolaylıkla temizlenebilmektedir. Beklenmedik anlarda gelişen kazalar neticesinde kahve lekesi, en sık karşılaşılan durumlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Buna çözüm olarak kullanılan birbirinden etkili yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler dikkatli bir şekilde uygulandığı zaman kıyafetlere yerleşen lekeler çok kısa bir süre içerisinde çıkarılabilmektedir. Kıyafetten kahve lekesi çıkarma yöntemleri aşağıdaki gibidir;
Kahve lekesi çıkarma yöntemlerini arasında yer alan deterjan yöntemi, evlerde kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu yöntemde çamaşır veya bulaşık deterjanı kullanılabilmektedir. Leke kurumuş ise öncelikle nemlendirilmesi gerekmektedir. Sonrasında kullanılacak olan deterjan, kahve lekesi olan bölgeye sürülmelidir. Ortalama 15 dakika boyunca lekeleye işlenmesini bekledikten sonra ilgili bölge hafif hareketlerle ovalanmalıdır. Eğer leke tamamen çıkmaz ise aynı yöntem belirli aralıklarla yeniden yapılmalıdır.
Birçok konuda hayat kurtarıcı olan karbonat, leke çıkarma konusunda da etkili biçimde kullanılan bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Açıcı madde niteliğinde olan karbonat, kahve lekelerini hızlı bir şekilde çıkarabilmektedir. Lekeli olan kıyafet öncelikle ıslak bir bez ile nemlendirilmelidir. Sonrasında yalnızca leke olan bölgeye karbonat serpiştirilmelidir. 15 dakika boyunca su aracılığıyla lekeye geçen karbonat çok kısa bir sürede lekeyi ortadan kaldırmaktadır.
Temizliğin her aşamasında etkili olan sirkeli su, kahve lekelerini de kolaylıkla çıkarabilmektedir. Özellikle kurumuş kahve lekelerinde son derece iyi performans gösteren sirkeli su yöntemi için ekstra bir malzemeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Herhangi bir kap içerisinde bir miktar sirke ve su karıştırılmalıdır. Elde edilen karışım, leke üzerine dökülmeli ve ortalama yarım saat beklenmelidir.
İçerik bakımından oldukça zengin olan maden suyu, kahve lekesi çıkarma konusunda etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. İçeriğindeki doğal asitlerinin lekeleri kolayca çıkarabildiği maden suyu, evlerde kolay bulunuyor olmasından ötürü en çok başvurulan temizlik yöntemlerinden biri konumundadır. İlgili bölgeye yeni açılmış maden suyunu döktükten sonra yaklaşık 10 dakika kadar beklenmelidir. Daha sonra nemli bez ile ovalanarak lekelerin kumaştan ayrılması sağlanmalıdır.
Eczanelerden kolaylıkla temin edilebilen gliserin, leke çıkarma konusunda oldukça etkili olarak kullanılabilmektedir. Gliserinin yanı sıra bu yöntem için bir miktar pamuk da gerekmektedir. Lekenin alt bölümlerine pamuğu yerleştirdikten sonra ilgili bölgeye gliserin dökülmelidir. Ortalama 5 dakika beklenmeli ve sonrasında kıyafet çamaşır makinesine atılmalıdır. Kumaşa işleyen kahve lekesini ortadan kaldıran gliserin, en zorlu lekeleri çıkarmada en çok kullanılan yöntemlerden biridir.
Kurumuş Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?
Kahve lekeleri, özellikle kuruduktan sonra çok zor bir şekilde çıkarılabilmektedir. Bunun için uygulanan çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin doğru ve uygun şekilde uygulanması halinde kahve lekesi kolaylıkla yok edilebilmektedir. Kurumuş kahve lekesi için öncelikle kıyafetlerin lekeli olan bölgelerinin yumuşatılması gerekmektedir. Bu yumuşatma işlemleri, nemli bir bezle veya suya batırma yöntemiyle yapılabilmektedir. Islanan lekeli bölge, sonrasında karbonat ile temas ettirilmelidir. Genellikle evlerde bulunan karbonatı lekenin üzerine döktükten sonra daha önce kullanılmamış bir bulaşık süngeri ile ilgili bölge ovalanmalıdır. Durulandıktan sonra kurumaya bırakılan kıyafet, eskisinden daha temiz hale gelebilmektedir.
Kahve Lekesini En İyi Ne Çıkarır?
Kahve lekesini etkili bir şekilde çıkarabilmek için özel üretilmiş deterjanlar kullanılabilmektedir. Evde uygulanabilen yöntemlerin işe yaramadığı takdirde son çare olarak bu ürünlere yönelinebilmektedir. “Kahve lekesi neyle çıkar?” sorusuna cevap olarak, içeriğinde alkali olmayan ve ağartıcı etki yaratmayan deterjanlar verilebilmektedir. Ancak öncelikle lekenin arka ve ön yüzü iyice ıslatılmalıdır. Buradaki amaç, kahve lekesini yumuşatmaktır. Sonrasında uygun özelliklere sahip deterjan, lekeli bölgenin üzerine uygulanmalıdır. Kahve yeni dökülmüş ise bu işlem için 10 dakika yeterli olabilmektedir. Ancak eski bir kahve lekesiyse bu süreç yarım saate kadar uzayabilmektedir. Leke iyice çözündükten sonra deterjanlı bölge arındırmalıdır. Tamamen durulanan giysi, sonraki etapta ortalama 20 dakika boyunca ılık suya yatırılmalıdır.
Beyaz Tişörtte Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?
Beyaz tişörtlerin korkulu rüyası olan beyaz lekeler, evde uygulanabilen yöntemler başta olmak üzere özel deterjan gibi ürünlerle çıkarılabilmektedir. Beyaz tişört kahve lekesi için öncelikle deterjan yöntemi tercih edilmelidir. Eğer bu yöntemin başarısız olması durumunda ise diğer alternatifler değerlendirilmelidir. Maden suyu, sirke, gliserin ve karbonat gibi ürünlerle çıkarılabilen kahve lekesi, beyaz tişörtleri tertemiz yapabilmektedir.